Ruhsatsız işyeri nasıl kapatılır?
Yapılan denetimlerde mevzuata aykırılık tespit edilirse işyerine on beş günlük bir süre verilir. Bu süre içerisinde eksiklik ve aksaklıklar giderilmezse yetkili idare tarafından ruhsat iptal edilir ve işyeri kapatılır.
Ruhsatsız işyeri kapanır mı?
İşletme ruhsatı olmayan işletmeler kapatılacaktır. Bunun sebebi, işletme ve faaliyet ruhsatı olmayan herhangi bir işletmenin ruhsat zorunluluğuna tabi olmadığı kabul edilir. Bu nedenle, bir işletme açmadan önce gerekli belgeler tamamlanmalı ve ruhsat alınmalıdır.
Ruhsatı olmayan işletme nereye şikayet edilir?
Vergi bildirimi – vergi kaçırma bildirimi (tax evasion notification) mali şikayet. Vergi bildirimi yazılı olarak, kayıt için sözlü olarak veya e-devlet üzerinden başvuruda bulunarak yapılabilir. Ayrıca 189 Alo Maliye’yi arayarak da bildirimde bulunabilirsiniz.
Ruhsatsız işyeri cezası ne kadardır?
Ruhsatsız işyeri açılması halinde, ceza olarak ticaret yasağı, para cezası veya kaçak veya ruhsatsız işlem yapılması nedeniyle idari yaptırım kararı raporu düzenlenmesi gibi yaptırımlar uygulanabilecektir. Ruhsatsız işyeri açılmasının yasaklanması için 2021 yılı için belirlenen tutar 9600 TL + KDV’dir.
Dükkan ruhsatı olmazsa ne olur?
Açma ve çalışma izni alınmadan açılan işyerleri yetkili idarelerce kapatılır. İşyeri ruhsatları, bu Yönetmelikte belirtilen süre içinde yetkili idarelerin en üst amirleri veya yetkili memur tarafından imzalanır; ruhsat için ayrıca Meclis veya Kurul kararı alınmaz.
İşyeri kapatma cezasını kim verir?
VUK mükerrer madde. 354. maddeye göre Maliye ve Gümrük Bakanlığı işyerlerinin kapatılması için yaptırım uygulama yetkisine sahiptir. Aynı maddeye göre Bakanlık bu yetkiyi bulunduğu yere devredebilir. Bakanlık, kapatma yetkisini VUK 181 sayılı genel tebliğle valiliklere devretmiştir.
Belediye ruhsat vermezse ne olur?
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Yönetmeliğinde belirtilen hususların tamamlanmasına ve hükümlere uyulmasına rağmen belediye tarafından ruhsat verilmemesi halinde, bu işleme karşı süresi içerisinde İdare Mahkemesinde dava açılır.
İşyeri kapatma kararı nereye müracaat edilerek yapılır?
İşyerinin kapatılması kararının iptali halinde yetkili ve görevli mahkeme: Davaya İdare Mahkemesi bakar. Bu davada yetkili mahkeme, işyerinin kapatılmasına karar veren idarenin bulunduğu yer mahkemesidir.
İşyeri açma ruhsatı ücreti ne kadar?
375 Anonim şirketlerden 6.000,00 TL. B. Limited şirketlerden, kooperatiflerden ve kollektif şirketlerden 5.250,00 TL. C. Gerçek kişilerden 375 4.
170 ihbar edenin kimliği açıklanır mı?
170 İhbarcının kimliği açıklanacak mı? İhbar eden kişinin kimliği kolluk kuvvetleri tarafından korunacak ve asla üçüncü taraflara açıklanmayacaktır.
Belediye kaçak yapı cezası ne kadar?
5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 184 üncü maddesinde, yapı ruhsatı almadan veya ruhsata aykırı olarak yapı yapan veya yaptıran kişiye kaçak yapı suçundan dolayı bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verileceği hükme bağlanmıştır.
Kaçak işletme nasıl şikayet edilir?
Havada, karada veya denizde her türlü kaçakçılık ihbarını almak için ülkenin her yerinden 24 saat ücretsiz ALO 136’yı arayabilirsiniz. Türkiye’nin her yerinden ALO 136’yı aradığınızda Gümrük Müdürlüğü’nün kaçakçılık ihbar hattını göreceksiniz. Kaçakçılara ve kaçakçılığa ihbarda bulunarak kayıtsız kalmayın.
Ruhsatsız gezmenin cezası nedir?
2024 yılında ehliyetsiz araç kullanmanın cezası 586 TL’dir. Araç tescil belgesi olmadan, yani ehliyetsiz araç kullanmak daha fazla cezai yaptırıma yol açabilir. Trafik kazası meydana gelirse, sürücü kazaya karışanlardan ehliyet isteyecek ve ehliyet göstermezlerse 1.506 TL para cezası kesilecektir.
Zabıta vergi levhası sorabilir mi?
İlgili kişi bildirimde bulunmamakta ısrar ederse, bu zorlayıcı bir önlem olmadığından genel kolluk kuvvetlerinin yardımı istenecektir. Bu kimlik, işyeri kimliğinin yerine geçen kişinin kimliği veya vergi plakası ve ruhsatı olabilir.
Dükkanı geç kapatma cezası ne kadar?
2 nci maddenin (a) bendi hariç olmak üzere, 1, 3, 4 ve 5 inci fıkralarda belirtilen yasakların uygulanması ve tedbirlerin alınması hususundaki yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletme sahiplerine mahalli mülki amir tarafından bin Türk Lirasından beş bin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir.
İşyeri kapatma kararı nereye müracaat edilerek yapılır?
İşyerinin kapatılması kararının iptali halinde yetkili ve görevli mahkeme: Davaya İdare Mahkemesi bakar. Bu davada yetkili mahkeme, işyerinin kapatılmasına karar veren idarenin bulunduğu yer mahkemesidir.
İşyeri kapatma emrini kim verir?
Bir işyerinin kapatılması kararı, çalışma izni verme yetkisine sahip idari makam tarafından alınır. İşyerinin faaliyet türüne göre bu karar, meclis kararıyla belediye tarafından veya Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı il müdürlükleri tarafından alınabilir.
İşyeri kapatma işlemleri nasıl yapılır?
İşyerini kapatmak için öncelikle vergi dairesine işten çıkarma başvurusunda bulunmanız ve bağlı bulunduğunuz ilk kayıtlı oda, sosyal sigorta kurumları, bölge çalışma müdürlüğü gibi kuruluşlara yazılı talepte bulunmanız, çalışanlar kayıtlı ise silinmesi gerekmektedir.
İşyeri ruhsat iptalini kim yapar?
– Çalışma ruhsatının ilgili idare amirince veya onun görevlendireceği memur tarafından değil, belediye meclisi tarafından geri alınması hukuka aykırıdır. (Danıştay, 2. Daire, 21.09.)