Kimler sahitlik yapamaz?
5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun 50. maddesine göre yeminsiz tanıklar arasında; “Soruşturma veya kovuşturma konusu suçlara iştirak ettiği veya bu suçlardan dolayı suçluya yardım ettiği veya suç delillerini yok ettiği, gizlediği veya değiştirdiği şüphesi veya sanığı veya mahkûmu bulunan kişi” düzenlemesi yapılmıştır.
Hangi mesleklerin şahitliği kabul olmaz?
2. Tabipler, diş tabipleri, eczacılar, ebeler ve yardımcıları ile tıp mesleğinin veya sanatının diğer bütün mensupları, bu ünvanları gereği hastaları ve aileleri hakkında öğrendikleri sırlar hakkında tanıklık etmekten kaçınabilirler.
İslamda kimin şahitliği kabul edilmez?
Kör veya dilsiz olmamak: Kör veya dilsiz olan bir kimse bu iki şartı yerine getiremeyeceğinden, onun sözü kabul edilmez.
Kimlerin nikah şahitliği kabul olmaz?
Şahitler reşit olmalıdır. Gelin ve damadın birinci derece akrabaları (anne, baba, kardeşler ve çocuklar) şahitlik yapamaz.
Kimlerin tanıklığı kabul edilmez?
MADDE 248 – (1) Aşağıdaki kişiler tanıklıktan çekinebilirler: a) Taraflardan birinin nişanlısı. b) Taraflardan birinin eşi, evlilik sona ermiş olsa dahi. c) Eşinin altsoyu veya altsoyu.
Davada kimler şahit olamaz?
Kişisel nedenlerle delil göstermeme, HMK m. 248 – “Aşağıdaki kişiler delil göstermekten kaçınabilir: a) Taraflardan birinin nişanlısı, b) Taraflardan birinin eşi, evlilik sona ermiş olsa bile, c) Taraflardan birinin altsoyu veya hısımları.” Eş. ç) Taraflardan biriyle evlat edinilmiş ilişki içinde olanlar
Abi şahit olabilir mi?
TANIKLIK ETME ŞARTLARI Bir nikah şahidi olmak için, reşit olmak ve nikah şahidi olacak kişiyi ayırt edip tanıma yeteneğine sahip olmak gerekir. Bu şartları yerine getirmeleri halinde, çiftin annesi, babası, kardeşi veya çocuğu da şahit olabilir.
Bankacıların şahitliği kabul olur mu?
Konuşma. Tercümanlık, okul öncesi/sınıf öğretmenliği, çağrı merkezi çalışanlığı, yoğun bakım hemşireliği, bebek bakıcılığı, bankacılık, havayolu/denizaltı personeli gibi mesleklerde belirli bir süreden fazla çalışan kişilerin mahkemede tanıklık yapamayacağı iddiası doğru değildir.
Kadının şahitliği erkeğin şahitliğinin yarısı değil midir?
İslam hukukçularının hemen hemen hepsine göre, hudut ve cinayet dışındaki hukuki davalarda, bir erkekle birlikte kadınların tanıklığı kabul edilir. Ancak bu gibi durumlarda iki kadının tanıklığı bir erkeğin tanıklığına eşittir.
Zina edenin şahitliği kabul olur mu?
B. Şafiiler, zina suçundan tevbe etmedikçe şahitlik yapamayacaklarını, tevbe ederlerse şahitlik yapma hakkının doğacağını belirtmişlerdir.
Kadının sahitliği yarım mi?
Toplumsal yaşam için birçok açıdan önemli olan tanıklık meselesi, yargılama usulünü de etkilemektedir. Modern hukuktaki yargılama usulüne göre, cinsiyete bakılmaksızın, kadın ve erkeklerin ifadeleri mahkemede eşit olarak duyulmaktadır.
Öğretmenlerin şahitliği kabul edilir mi?
Mahkemede tanıklığı kabul edilmeyen bir meslek mensubunun iddiası bir şehir efsanesidir. Tanıklığı kabul edilmeyen bazı meslekler olduğu iddiasının hiçbir hukuki dayanağı yoktur. Ülkemizin hukuk sisteminde bir kişinin sadece mesleği nedeniyle tanıklığının kabul edilmesini engelleyen bir yasal hüküm bulunmamaktadır.
Zina için kaç şahit gerekir?
Bu, müminlere haramdır. 4- Namuslu kadınlara zina iftirası atan, sonra da dört şahit getiremeyenlere seksen değnek vurun ve onların şahitliğini asla kabul etmeyin. İşte onlar tam bir günahkârdırlar. 5- Ancak daha sonra tövbe edip durumlarını düzeltenler müstesna.
Teyze nikah şahidi olabilir mi?
Şahitler Nikahta en az iki şahidin bulunması gerekmektedir. Şahitler 18 yaşını doldurmuş ve kimlik belgesine sahip olmalıdır. Şahit olmak için; Reşit olmanız, yargılama ehliyetine sahip olmanız ve şahitlik ettiğiniz kişiyi tanıyor olmanız gerekmektedir. (Çiftin annesi, babası veya kardeşleri şahitlik edebilir.)
Şahitlik yapmanın hükmü nedir?
Şahitliğin dini hükmü. Ayrıca, şahitlik bir tür güvendir ve diğer emanetler gibi yerine getirilmesi gerekir. Bu konudaki ayet ve hadislere dayanarak, İslam hukukçuları şahitliğin zorunlu olduğu ve şahitlerin davacı talep ederse şahitlik etmekten kaçınma hakkına sahip olmadıkları sonucuna varmışlardır.
Mahkemede kimlerin şahitliği kabul olmaz?
(b) Şüphelinin veya sanığın artık evli olmasalar dahi eşleri; (c) Şüphelinin veya sanığın kan veya kayın hısımları yoluyla ataları veya altsoyu; (d) Şüphelinin veya sanığın üçüncü derece dâhil kan hısımları veya ikinci derece dâhil kayınvalideleri; (e) Şüpheli veya sanıkla evlatlık ilişkisi içinde olan kişiler.
Akrabadan şahit olur mu?
Tanığın davacı veya davalıyla akraba olması, tanığın ifadelerini geçersiz kılmaz. Sıkça sorulan soru: Akrabalar tanık olabilir mi? Sorunun arkasındaki fikir, akrabaların taraf tutabileceğidir. Ancak ebeveynleri de dahil olmak üzere diğer akrabalar da tanık olarak gösterilebilir.
Zina edenin şahitliği kabul olur mu?
B. Şafiiler, zina suçundan tevbe etmedikçe şahitlik yapamayacaklarını, tevbe ederlerse şahitlik yapma hakkının doğacağını belirtmişlerdir.
Boşanma davasında kimler şahitlik yapamaz?
Bu hak herkese açık olmasa da, aşağıdaki kişiler beyanı geri çekebilir: Kişi ve eşinin soyundan gelenler (büyükanne, büyükbaba, torun, çocuk, anne, baba), koruyucu aile ve söz konusu koruyucu ailenin çocukları, evlat edinilmiş bağları olan kişiler. Daha fazla makale… •22 Kas 2024